Kako odabrati boje za svoj dom?

Odabir boja za dom jedan je od najtežih zadataka pri preuređenju interijera. Dobar odabir boja zidova u mnogome doprinosi cjelokupnom izgledu prostorije. Odabir boja u domu ne može se prepustiti slučaju ili trenutnom raspoloženju, već pri odabiru boja morate uskladiti boju zidova boji namještaja, namjeni sobe koju uređujete i sve to možda uskladiti s vašom najdražom bojom. Ne zaboravite da bi i namještaj koji naknadno kupite trebao biti usklađen s bojama koje odaberete.

Boje zidova u dnevnoj sobi

Dnevna soba je prostorija u kojoj najviše boravite. S bojama u njoj možete eksperimentirati, ali imajte na umu da ne napravite preveliki kontrast među bojama namještaja i zidova. Najbolji izbor za boje dnevnog boravka su pastelne boje. Posljednjih godina je vrlo popularno ljepljenje foto-tapeta te zidnih naljepnica. Ako lijepite foto-tapete odaberite samo jedan zid u prostoriji, a ostali neka budu jednobojni i usklađeni s bojom koja prevladava na tapetama.

Boje zidova u kuhinji

Odaberite ugodne boje u kuhinji i blagovaonici kako bi vam pripremanje i konzumiranje hrane bilo što ugodnije. Pored usklađivanja s bojom kuhinjskih elemenata, boju zidova u kuhinji potrebno je prilagoditi i boji pločica ili zaštitnog stakla koji su neizostavan dio svake kuhinje. Za kuhinju su najbolji svijetli i nježni te živi tonovi. U ovom dijelu doma se ne preporučuje upotreba hladnih nijansi sive i plave boje, jer umanjuju apetit.

Boje zidova u spavaćoj sobi

Spavaća soba je mjesto za opuštanje i odmor, pa i boje zidova trebaju biti usklađene s namjenom ove prostorije u kući. Zidove spavaće sobe je najbolje bojiti plavom, ljubičastom, sivom ili bež bojom. Neutralne nijanse ovih boja pomoći će Vam da lakše utonete u san. Narančasta i crvena boja nisu prikladne za zidove spavaće sobe jer razbuđuju.

Boje zidova u dječjoj sobi

Zidovi dječje sobe mogu biti obojani najrazličitijim bojama. Boje trebaju biti žive, no ne previše jarke i fluorescentne kako ne bi izazvale agresiju kod djece. Ako uređujete sobu za bebu koristite svjetlije i nježnije boje te pastelne nijanse. U dječjoj sobi možete za svaki zid odabrati drugu boju ili čak na isti zid nanijeti dvije različite, najčešće kontrastne boje. Zidove dječje sobe napravite još zanimljivijima korištenjem zidnih naljepnica.

Odabir boja

Počnite od kotača boja – postoje primarne, sekundarne i tercijarne boje.

Izvor i ostatak teksta na: uredjenje-doma.com