Zašto je novogradnja bolja od starogradnje?

Zauvek večita dilema koja brine kupce stanova. Da li kupiti stan u starogradnji ili u novogradnji?

Odogovor na ovo pitanje nikada nije lak, i sve zavisi od potrebe i prioriteta kupaca.

Postoje mišljenja da je stara gradnja kvalitetnija od nove, međutim danas postoje strožiji standardi gradnje. Vodi se više računa i primenjuju se oštrije kontrole prilikom tehničkog prijema objekta. Kao na primer posedovanje enrgetskog pasoša znači da zgrada ispunjava uslove kvaliteta, smanjene potrošnje energije i visoku meru udobnosti.

Ranije kada se gradilo sve je bilo od opeke (cigle), u današnje vreme se sve gradi od betona, gde većina stvara utisak da se sve brže i nekvalitetnije gradi. Istina je da je sada cilj da se radovi izvedu što efikasnije, a što jeftinije, ali daleko od toga da se zanemaruje kvalitet.
Još jedna od najvećih zabluda je debljina zidova u starim i novim zgradama. Zidovi u starogradnji su masivniji i velikih dimenzija (minimum 35 pa čak do 50 cm debljine), te kupci misle da te zgrade poseduju bolju termoizolovanost. Naime se u novogradnji pored betona ugrađuje i termoizolacija kako bise dobili adekvatni koeficijenti koji su standardizovani.

Takođe, danas se u građevini koriste novi materijali kao što je na primer ytong, koji je jednostavan za obradu, dobar je izolator i odporan je na požare. S obzirom na to da je ekološki zdrav materijal, može se koristiti i za gradnju krova. 

Kada kupujete novu gradnju ne izlažete se dodatnom trošku kao kod stare gradnje kada morate u više slučajeva da menjate instalacije. Pri ulasku u stan sačekaće vas nove hidro i elektro instalacije koje ispunjavaju propise i standarde moderne gradnje.

Pored novih materijala i ispunjavanja standarda, novogradnja vam nudi i udobnost prilagođenu današnjem načinu života. Raspored stana je osmišljen tako da svaka prostorija bude funkcionalna i da vam pruža komfor.

 

Izvor: https://kapijavracara.rs